Somnul este o necesitate primordiala la fel de importantă ca aerul, apa și hrana. Lipsa de somn se dovedește a fi mult mai letală ca lipsa hranei.
Somnul are un rol vital în susținerea unei existențe echilibrate, similar cu cel al respirației, hrănirii și hidratării. Odihna suficientă poate constitui o autentică sursă de energie; după cum privarea de somn poate lăsa asupra ta, o amprentă de secătuire si apatie. Deși opt ore este media recomandabilă pentru adulți, perioada ideală de odihna variază, depinzănd de persoană. 

Unii oameni sunt înfloritori şi radiază, după numai patru ore de odihnă; în vreme ce alţii nu se simt îndeajuns de odihniţi, dacă nu vor fi dormit timp de zece ore. Durata de somn variază, de asemenea, în funcţie de punctul la care ne situăm în viaţă. Tinerii au, adesea, nevoie de mai multe ore de somn; persoanele vârstnice, dimpotrivă. Totuşi, beneficiile somnului rămân întotdeauna aceleaşi.

Alternanţa regulată a perioadelor de veghe şi de somn constituie ingredientele cheie, pentru întreţinerea unui corp sănătos şi a unei minţi limpezi. Somnul este, cu precădere, perioada în care corpul nostru se regenerează.

Abilitatea de a te abţine de la somn este considerată, de unele persoane, drept un bun de preţ, o însuşire pozitivă. Dar, deşi ai impresia că orele nopţii pot fi valorificate în activităţi mai productive, somnul în sine este extrem de rodnic. În timpul somnului, atât trupul, cât şi psihicul tău îşi dobândesc forţele, pentru ziua ce ţi se aşterne în faţă. Poate că, în şi prin vis, dispui de ocazia unică de a-ţi explora cotloanele tainice ale personalităţii. De asemenea, în tot acest răstimp, îţi este consolidată memoria de lungă durată.